Livsstilen är avgörande för människors hälsa och en hälsosam livsstil bidrar till en meningsfull fritid och ett friskt arbetsliv. Val av livsstil är varje individs ansvar men som arbetsgivare är du skyldig att kontinuerligt genomföra ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Det skall omfatta alla fysiska, psykologiska och sociala förhållanden som har betydelse för arbetsmiljön.
Oaktat lagstiftning så lönar det sig att investera i medarbetarnas hälsa. Genom ett systematiskt arbete med att förbättra medarbetarnas hälsa minskar antalet sjukdagar och prestationerna höjs. Forskning har visat att det skiljer 10 sjukdagar per år och person mellan de som tillhör ”risk-” respektive ”friskgruppen”.
Hälsoprofilbedömning är ett möte mellan utbildad hälsoprofilbedömare och en deltagare för att motivera och skapa en insikt till livsstilsförändring samt att upptäcka missförhållanden i arbetsmiljön innan personen tar skada. Genom att erbjuda medarbetarna regelbundna hälsoprofilsbedömningar får du som arbetsgivarens underlag för ett strategiskt och systematiskt arbete med att förbättra medarbetarnas hälsa och arbetsmiljö.
Metoden vi arbetar efter bygger på erkänd forskning och är ursprungligen framarbetad och utvärderad på Saab i Linköping. Det finns en referensdatabas på mer än 100 000 personer ur den arbetsföra befolkningen som kvalitativt jämförelsematerial.
En hälsoprofilsbedömning tar ca 80 min och vi rekommenderar att varje individ genomgår en fullständig hälsoprofilsbedömning en gång per år. För vissa individer kan det vara befogat att göra det med tätare intervall alternativt ha ett eller flera avstämningsmöten mellan hälsoprofilsbedömningarna. Medarbetaren kan själv följa sin utveckling och sin förändringskurva över tid genom att logga in i programmet vi använder.
Frågor besvaras om fritidsvanor, stillasittande, fysisk aktivitet, kost, alkohol, tobak, mediciner, stress mm. En hälsoprofilbedömning genomförs konfidentiellt.
Samtalet ger deltagaren en möjlighet att förstå den egna livsstilens betydelse för hälsan. En viktig del är att tydliggöra personens egna resurser och motivation till förändring.
Längd, vikt, midjemått och blodtryck mäts.
Deltagarna cyklar 8 minuter på submaximal nivå. Alla personer utan funktionshinder klarar att genomföra testet, oavsett om man är fysiskt aktiv eller inte. Forskningen visar på ett direkt samband mellan en persons maximala syreupptagningsförmåga och dess sjukfrånvaro. För stillasittande arbete är rekommendationen en syreupptagning på ca 35 ml syre/kg kroppsvikt vilket idag inte mer än hälften av svenska arbetstagare når upp till.
I sammanställningen så tydliggörs ev. riskfaktorer för sjukdom. Vi diskuterar och rekommenderar insatser och förändringar. Tillsammans formar vi en handlingsplan för fortsatta insatser för att få en bättre hälsa. För de som har behov av en förändring rekommenderar vi att ett eller flera uppföljningsmöten görs för att nå öka chanserna för ett bra resultat.
Vi sammanställer resultaten och följer progressen på gruppnivå så att du som arbetsgivare eller chef kan följa utvecklingen i stort och på så sätt få beslutsunderlag för eventuella insatser (Vi sammanställer endast resultaten för grupper om minst 15 personer för att det inte ska finnas risk att enskilda personer ska kunna identifieras).
Som ett komplement erbjuder vi ergonomisk genomgång av arbetsplatsen för deltagarna.
En sund hälsa ger ork och håller sinnet skärpt hela arbetsdagen.
Den programvara vi använder ger dig som arbetsgivare möjlighet att löpande följa hälsoläget.